Acupunctuur en kanker

acupunctuur-kanker

Niets zet je leven zo op zijn kop en geeft zoveel onzekerheden als de diagnose kanker. Zoals u kunt lezen op mijn website heb ik als oncologieverpleegkundige veel mensen met kanker in vele verschillende stadia van ziek-zijn begeleid.

Doordat de reguliere geneeskunde steeds langer in staat is om een patiënt te behandelen, zie je dat het begrip kanker steeds meer een chronische ziekte wordt. Voor de complicaties en beperkingen die de behandeling vaak permanent met zich meebrengt is in de reguliere geneeskunde soms geen verklaring, laat staan een behandeling.

Tijdens het volgen van mijn opleidingen in de acupunctuur kreeg ik al vrij snel antwoorden op vragen die in de reguliere geneeskunde onbeantwoord bleven. Ook merkte ik het voordeel 15 jaar oncologieverpleegkundige te zijn geweest. De vertaalslag van zowel ziektes, behandelingen en complicaties/bijwerkingen naar de Chinese geneeskunde is snel gemaakt.

Vooropgesteld blijft dat acupunctuur kanker niet kan genezen. En toch kan acupunctuur ontzettend veel betekenen voor iemand die de diagnose kanker heeft gekregen (of heeft gehad). Het maakt hierbij niet uit in welke fase van de ziekte of behandeling u zich bevindt. Acupunctuur kan altijd verlichting van klachten geven.

Het kan zijn dat u spoedig gaat starten met de behandeling, die uit verschillende onderdelen kan bestaan. Misschien heeft u zelfs al lichamelijke of emotionele klachten die uw welbevinden beïnvloeden. Het is altijd beter de behandeling in een zo goed mogelijke conditie in te gaan en te doorlopen. Acupunctuur kan helpen uw conditie te optimaliseren en de klachten te verminderen. Ook de klachten die zich tijdens en na de behandeling aandienen, denk hierbij bijvoorbeeld aan obstipatie, pijnklachten, slechte wondgenezing, droge mond, neuropathie, vermoeidheid, slaapproblemen, weinig eetlust, slechte algehele conditie of psychische disbalans enz. Zelfs als deze klachten al enkele jaren bestaan kan een behandeling met acupunctuur nog veel bieden!

Ook kan het zijn dat u jarenlang na de behandeling orale chemo of andere medicatie moet blijven slikken die veel bijwerkingen geeft. Vaak is er medicatie die uw klacht kan verminderen, echter deze geeft op zijn beurt ook weer bijwerkingen. Acupunctuur kan de bijwerkingen wellicht niet altijd volledig wegnemen, maar zeker wel verlichten. Ik adviseer u altijd met uw behandelend arts te overleggen of acupunctuur een aanvulling kan zijn op uw bijwerkingen.

In welke fase van behandeling u ook zit, als u niet lekker in uw vel zit, veel pijn heeft en u heeft een tekort aan weerstand, dan voelt u zich zwak en heeft u geen grip op uw eigen lichaam. Behandeling met acupunctuur kan voor u betekenen dat u in deze situatie minder pijn heeft, rustiger wordt en voelt dat de weerstand en lichaamskracht toeneemt. U krijgt weer grip op uw lichaam en uw leven. U krijgt weer vertrouwen, kunt weer dingen ondernemen en misschien zelfs weer genieten van dingen. Neem gerust contact met mij op om vrijblijvend te overleggen of acupunctuur voor uw klacht iets kan betekenen.

Meer lezen: studies naar acupunctuur en kanker