Hoe werkt acupunctuur?

Acupunctuur is een eeuwenoude Chinese behandelmethode gericht op het verbeteren van de gezondheid. Van oudsher is acupunctuur met name gericht op het voorkomen van ziekte.

In tegenstelling tot de reguliere manier van behandelen wordt bij behandeling met acupunctuur uitgegaan van de mens als geheel, dus een geheel van lichaam en geest.

In ons hele lichaam stroomt energie, in de acupunctuur ook wel Qi genoemd. Deze energiestromen worden ook wel meridianen genoemd. Duizenden jaren geleden werd het verloop van deze meridianen al beschreven in China.

In het menselijk lichaam zijn organen en weefsels met elkaar verbonden via meridianen. Door een verstoring in de stroming van Qi kan een lichamelijke of psychische klacht ontstaan.

Door het aanprikken van acupunctuurpunten , die zijn afgestemd op uw persoonlijke klacht en uw persoonlijke energie, wordt deze verstoring in de stroming van Qi opgelost. Deze afstemming is gebaseerd op klassieke acupunctuur. Lees meer over klassieke acupunctuur

Acupunctuurpunten
Er zijn in totaal 20 hoofdmeridianen bekend, met ieder een eigen verloop over het lichaam. Op iedere meridiaan liggen acupunctuurpunten. Iedere meridiaan en ook ieder acupunctuurpunt heeft zijn eigen specifieke eigenschappen waarvan gebruik kan worden gemaakt om energiestromen te beïnvloeden.

Werkt acupunctuur? Lees meer

Tijdens een behandeling worden zeer dunne steriele naaldjes gebruikt. Hierdoor zijn de naaldjes bijna niet voelbaar. Bij het aanbrengen van de naald kan een Qi-gevoel worden ervaren. Dit kan worden gevoeld als een tintelend gevoel dat lijkt op een elektrisch schokje. U kunt dit voelen rondom de naald, maar het gevoel kan ook uitstralen langs het verloop van de meridiaan. Dit betekent dat het acupunctuurpunt is aangeprikt. Na korte tijd verdwijnt dit gevoel.

Moxa
Om de stroming van Qi te stimuleren en om de werking van de acupunctuurpunten te versterken, wordt in de acupunctuur gebruik gemaakt van Moxa. Dit is het gedroogde blad van het bijvoetkruid dat ook in Nederland voorkomt.